Geen foto’s meer in Reims

Datum: 05-04-2022

Stopverbod op het oude circuit

Door: René de Boer

Even een foto voor het verlaten pitgebouw van het stratencircuit van Reims-Gueux: het is iets wat talloze auto- en autosportliefhebbers en ongetwijfeld ook vele lezers van CitroExpert ooit hebben gedaan, al dan niet in combinatie met een bezoek aan de jaarlijkse klassiekerbeurs. Geen wonder, want het is een plaatje dat erg tot de verbeelding spreekt. Officieel mag het echter niet meer, want zoals het Franse klassiekerweekblad ‘La vie de l’auto’ meldt, is er sinds 11 maart een departementaal besluit van kracht dat het stoppen langs de weg D27 tussen Reims en Gueux verbiedt. Het is maar dat u het weet, mocht u in een van de komende maanden in de buurt zijn.

Sinds er begin jaren zeventig de laatste races plaatsvonden, is het pitcomplex van het circuit van Reims-Gueux niet meer in gebruik, maar alles staat er nog: de wedstrijdtoren, het gebouw van de tijdwaarneming, de persbox en de pits zelf. Compleet met reclameschilderingen erop, die de afgelopen jaren deels zijn opgefrist door de vrijwilligers van de zeer actieve stichting die zich voor het behoud van het historisch erfgoed inzet. Aan de overkant van de doorgaande weg bevinden zich de tribunes, die ook historie uitademen.

Geen wonder dat heel wat autoliefhebbers van over de hele wereld deze locatie, sinds 2009 officieel vastgelegd als monument, bezoeken. Het maken van foto’s voor het pitgebouw en het stoppen en weer wegrijden van auto’s zorgde echter nogal eens voor gevaarlijke situaties, evenals het rijden op hoge snelheden op de kaarsrechte weg, die vroeger het hoofdbestanddeel van het circuit vormde, zo vond de burgemeester van het nabijgelegen dorp Gueux, die zich vervolgens bij de departementale autoriteiten hard maakte voor een verbod, dat dus op 11 maart van kracht werd.

Ook niet van tevoren aangemelde bijeenkomsten van autoclubs, al dan niet in het kader van toerritten of andere activiteiten, waren de lokale bestuurders een doorn in het oog, waarbij er ook melding werd gemaakt van geluidsoverlast. Dat moet nu, zo is de hoop, met het recent uitgevaardigde verbod tot het verleden behoren. Alleen voor bijeenkomsten die worden ondersteund door de stichting Les Amis du Circuit de Gueux kan een uitzondering worden aangevraagd, aldus het bericht in ‘La vie de l’auto’.