Citroëns volbrengen Parijs-Amsterdam

Datum: 30-04-2018

In 1898 werd de route Parijs-Amsterdam-Parijs verreden als eerste autosportwedstrijd die door meerdere Europese landen voerde. Nu, 120 jaar later, werd de route opnieuw afgelegd. In het deelnemersveld, uitsluitend bestaande uit auto’s van voor de Tweede Wereldoorlog, bevonden zich twee Citroëns.


Op donderdagochtend vertrokken de 80 auto’s vanaf het kasteel van Chantilly, afgevlagd door Xavier Peugeot. Het Belgische Dinant was de eerste etappeplaats. Op vrijdag voerde de route van Dinant naar Chateau St. Gerlach nabij Maastricht en op zaterdag leidde de slotetappe vanuit Zuid-Limburg naar de finish bij kasteel ‘De Haar’ in Haarzuilens bij Utrecht.

Net als toen
Onderweg waren er enkele tussenstops, zoals het beroemde Circuit de Gueux nabij Reims op de donderdag. Op zaterdagochtend was er, net als tijdens de rit van 120 jaar geleden, een korte koffiepauze op het marktplein in het Noord-Limburgse Gennep, waar de deelnemers een warme ontvangst kregen, compleet met muziek en enkele duizenden belangstellenden. Via de lunch bij ‘De Vereeniging’ in Nijmegen en een laatste stop bij kasteel Broekhuizen in Leersum werd uiteindelijk de finish in Haarzuilens bereikt.

Toerklasse & sportklasse
Een prachtige witte Rosalie uit 1933 met het team Schurink/Dijksman kwam uit in de toerklasse. De andere Citroën in het deelnemersveld was de rode 11 BL Cabriolet van Roel en Berty Dijkstra. Het echtpaar Dijkstra was ingeschreven in de sportklasse en eindigde daarin heel keurig als zesde, twee plaatsen voor de in Citroënkringen eveneens bekende Jaap en Hansje van den Broek, ditmaal met een Peugeot 402.

Tekst & foto's René de Boer