Citroën SM Cruijff wordt geveild

Datum: 11-11-2016

Wie altijd al wilde rondrijden in de auto van de beste Nederlandse voetballer aller tijden kan nu zijn slag slaan. Vanaf 11 november 2016 laat uitgeverij Nieuw Amsterdam bij online veilinghuis Catawiki namelijk 100 luxe en genummerde boekboxen van de bestseller 'Johan Cruijff - Mijn verhaal', van journalist Jaap de Groot, veilen. Onder de winnaars van de boxen met nummers 1, 9, 14, 47 en 68 zal de uitgeverij ook nog eens de beroemde Citroën SM van Johan Cruijff uit 1972 verloten.

Volgens veilingmeester Marc Jans van Catawiki gaat het om een bijzondere veiling. ''De prachtige luxe notenhouten boxen zijn handgemaakt en ontworpen door kunstenaar Marco van Trigt. De oplage is met 100 stuks zeer beperkt en we verwachten dan ook belangstelling van zowel boekenverzamelaars als echte Cruijff-fans. Zeker voor de boxen waarbij je kans maakt op de auto van Cruijff''. Een deel van de opbrengst van de veiling zal worden geschonken aan de Johan Cruijff Foundation.

Citroën SM
Volgens veilinghuis Catawiki staat de Citroën symbool voor Cruijff’s rebelse en ondernemende geest. Cruijff liet zich tijdens interviews voor kranten en magazines namelijk veelvuldig met zijn Citroën SM op de foto zetten. Daarmee was hij de eerste voetballer die in Nederland aan sluikreclame deed. Dit was ook de reden dat de Citroën vele minuten was te bewonderen in de documentaire No 14 uit 1973. Cruijff werd hierna nauwlettend in de gaten gehouden door de belastingdienst. Volgens Cruijff was er in die tijd gewoon niets geregeld voor voetballers als beroepsgroep.

Johan Cruijff - mijn verhaal
De luxe boxen met de nummers 1, 9, 14, 47 en 68 refereren naar belangrijke getallen in het leven van Johan Cruijff. Zo speelde hij natuurlijk met de nummers 9 en 14 op zijn rug en werd hij in 1947 geboren. Nummer 68 refereert aan de leeftijd waarop Johan Cruijff dit jaar overleed. De boxen met deze nummers zijn naast het Nederlands ook voorzien van een Engelse editie en daarom verwacht Catawiki ook biedingen uit het buitenland.

Het eerste deel van de veiling (even nummers) loopt van 11 november t/m 22 november en is te bekijken via www.catawiki.nl/cruijff

Het tweede deel van de veiling (de oneven nummers) begint op 2 dec

Zie voor meer illustraties en de voorwaarden de bovenstaande link naar catawiki.