Citroën kondigt rijders WK Rally 2017 aan

Datum: 05-10-2016

De terugkeer van Citroën Racing op het hoogste niveau in het WK Rally krijgt meer en meer vorm. Enkele dagen na de onthulling van de concept-car Citroën C3 WRC tijdens de Autosalon van Parijs kwam Citroën vanmorgen in alle vroegte met de aankondiging van de rijders, die vanaf het komende seizoen de kleuren van het merk in het WK Rally zullen verdedigen.


Craig Breen, Kris Meeke en Stéphane Lefebvre (vlnr) komen volgend jaar voor Citroën Racing in actie


Naast de combinatie Kris Meeke/Paul Nagle, die een contract tot eind 2018 hebben, zullen volgend jaar de jonge duo’s Craig Breen/Scott Martin en Stéphane Lefebvre/Gabin Moreau met de C3 WRC in actie komen. Aanvankelijk zullen Breen en Lefebvre nog afwisselend rijden, maar zo snel mogelijk wordt er een derde C3 WRC ingezet, zodat alledrie de équipes aan de start kunnen verschijnen. Daarnaast rijdt sjeik Khaled Al Qassimi, die het geld van Abu Dhabi Racing meeneemt, een aantal evenementen.

Speculaties
Met de aankondiging van het vastleggen van de jonge rijders Craig Breen en Stéphane Lefebvre, die ook dit seizoen al een paar keer met de DS 3 WRC onder de vlag van het Abu Dhabi Total World Rally Team mochten laten zien wat ze in huis hebben, komt er een einde aan de speculaties over de rijdersbezetting bij Citroën. Het aanblijven van Kris Meeke stond al eerder vast, maar voor de invulling van de tweede auto deden heel wat namen de ronde. De huidige Hyundai-rijders Thierry Neuville en Dani Sordo werden als serieuze kandidaten genoemd en ook rijders uit de WRC2-gelederen hoopten op een kans in het team van sportdirecteur Yves Matton.

Eigen kweek
Zowel Breen als Lefebvre kunnen worden beschouwd als wat in voetbaltermen ‘eigen kweek’ genoemd wordt: beide rijders toonden eerder hun kunnen met Citroëns en Peugeots in ondermeer het Junior-WRC en het EK Rally. Dit jaar reden ze beide enkele WK-ronden met het Abu Dhabi Total World Rally Team, waarbij Lefebvre recentelijk in Duitsland zwaar crashte, maar inmiddels weer grotendeels is hersteld van de daarbij opgelopen kwetsuren. Later dit seizoen zal hij nog deelnemen aan de WK-rally van Groot-Brittannië in Wales, terwijl voor Meeke en Breen zowel de Britse WK-ronde als eerder ook de WK-rally van Spanje nog op het programma staan.

Met het vastleggen van Breen en Lefebvre zet Citroën Racing een lange traditie van het ondersteunen van jonge talenten voort. Eerder al kwamen negenvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb, drie- en bijna viervoudig kampioen Sébastien Ogier, Dani Sordo, Thierry Neuville, Eric Camilli en Kris Meeke al op jonge leeftijd voor Citroën in actie.

“Met de keuze voor deze twee jonge équipes kiezen we zeker niet voor de gemakkelijkste weg”, zegt Citroën-sportdirecteur Yves Matton. “Maar deze originele oplossing past goed bij de geest van Citroën. Ondermeer op basis van wat we dit seizoen van hen bij het Abu Dhabi Total WRT hebben gezien, geloven we in het potentieel van Craig Breen en Stéphane Lefebvre. Ze hebben het aangeboren talent, de motivatie en de inzet om rally’s te winnen. We zijn er trots op dat we deze jonge rijders, die al lang aan de PSA-groep verbonden zijn, naar het hoogste niveau kunnen tillen. Aan het begin van het seizoen hebben we helaas geen andere mogelijkheid dan hen afwisselend de tweede C3 WRC te laten rijden, maar zo snel mogelijk zullen onze drie équipes bij elke wedstrijd aan de start staan.”

René de Boer | foto Citroën Racing