50 jaar Bond: 2cv 007 in Rotterdam

Datum: 24-11-2014

Tot en met 8 februari 2015 is Rotterdam omgetoverd in 'Bond-city' vanwege de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style, welke te zien is in de Kunsthal.


De nadruk ligt uiteraard op de tentoonstelling in de Kunsthal waar onder meer kleding, decors, originele foto's, tekeningen, enkele van 'Q's gadgets' en uiteraard de nodige filmbeelden te zien zijn.
In 12 verschillende settings; van Dr. No (1962) tot en met Skyfall (2012) worden zo'n 500 Bond-objecten tentoongesteld die ooit een rol in één van deze succesvolle films hebben gehad. De bezoeker krijgt hierdoor een ongeëvenaarde multimediale blik op 50 jaar James Bond.

Maar ook de stad zelf is decor om deze tentoonsteling onder de aandacht te brengen. Diverse locaties werden met 'A touch of gold' bedrukt zoals het pand van Nationale Nederlanden. In dit gebouw is overigens een Douwe Egberts-café gevestigd en in dit café bevindt zich dus tot 8 februari één van de originele Citroën 2cv's die gebruikt zijn voor de film 'For your Eyes Only' waarin 's werelds meest bekende geheim agent achterna wordt gezeten door een aantal schurken in een tweetal Peugeots 504.
Deze eendjes waren voor de film overigens voorzien van een 1015cm grote viercilinder boxermotor uit de Ami Super, zodat stuntrijder Rémy Julienne deze Peugeots toch nog wat weerstand kon bieden. Dus mocht u binnenkort nog op het recentelijk vernieuwde Stationsplein in Rotterdam zijn en trek in een bakkie hebben, dan heeft u tijdens het nuttigen hiervan en passant nog mooi zicht op een leuk, wereldberoemd, maar ietwat verfrommeld, geel Eendje…


Tekst & foto's: Martijn van Well