Sportnieuws uit Satory

Datum: 05-09-2017

Niet op de IAA, volgende week in Frankfurt, maar nu al komt Citroën Racing vanuit Satory met het nodige sportnieuws, dat het vermelden waard is. Een nieuwe auto, en een interessante ontwikkeling op het rijdersfront. Van onder hetzelfde dak, bij DS Performance, komt bovendien de aankondiging van een nieuwe rijder voor het DS-Virgin-team in het Formule E-kampioenschap. Omdat het komende nummer van CitroExpert al op de persen ligt, melden we het nieuws via deze weg.

Allereerst werd officieel bevestigd wat al langer in de lijn der verwachting ligt, namelijk de komst van een R5-rallyversie op basis van de C3. Daarmee komt de rallyauto, vermoedelijk vanaf volgend jaar, ook voor klantenteams in de rallysport beschikbaar. Eerste tests op gravel van de nieuwe auto vinden deze week plaats, de definitieve homologatie (goedkeuring voor wedstrijdgebruik) staat voor het seizoen 2018 op het programma. Citroën Racing spreekt van “vele parallellen” tussen de nieuwe klantenauto R5 en de actuele C3 WRC als topmodel van het fabrieksteam in het WK. De R5-versie zal ondermeer in de lagere WK-klasse WRC2, het EK Rally en in nationale kampioenschappen aan de start kunnen komen. Er zit ook een Nederlands tintje aan: specialist Reiger uit het Gelderse Hengelo levert de schokdempers voor de nieuwe auto.

Met de nieuwe C3 R5, nog in camouflagekleuren, wordt vanaf deze week getest.


Verder werd aangekondigd dat de Noor Andreas Mikkelsen, die drie weken geleden met de tweede plaats tijdens de Duitse WK-rally voor het één na beste resultaat van Citroën gedurende het huidige seizoen in het WK Rally zorgde, niet meer voor Citroën in actie komt: de rest van het seizoen rijdt Mikkelsen voor Hyundai. Daarmee lijkt de terugkeer van vier-, en na dit seizoen waarschijnlijk vijfvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier voor 2018 naar Citroën zo goed als zeker. “Mikkelsen was een van onze opties voor wat betreft de rijdersbezetting in 2018, maar niet de variant waaraan we de voorkeur gaven op het moment dat we moesten beslissen”, zegt Citroën-sportdirecteur Yves Matton.

Na drie rally’s komt er einde aan de samenwerking tussen Citroën en de Noor Andreas Mikkelsen, hier nog op weg naar de tweede plaats tijdens de meest recente WK-rally in Duitsland.


Ogier nu toch terug?

Eerder kreeg Matton veel kritiek te verduren toen hij na het stopzetten van het WK-programma van Volkswagen viervoudig wereldkampioen Ogier niet binnenhaalde, maar vasthield aan zijn eerder gemaakte keuze voor Kris Meeke en de beide junioren Craig Breen en Stéphane Lefebvre. Andreas Mikkelsen, eveneens ex-Volkswagen, hielp het Citroën-team dit seizoen met drie invalbeurten, maar koos nu dus ogenschijnlijk voor een optie met meer lange-termijnperspectief bij Hyundai. Daarmee is de komst van Ogier naar Citroën voor volgend jaar een stuk realistischer, want bij het Britse team M-Sport, waarvoor hij nu uitkomt, wil de Fransman alleen blijven als er fabriekssteun van Ford komt, en die lijkt nog steeds ver weg. Bij Citroën is die fabriekssteun er wel, zodat Ogier verzekerd lijkt van een goed salaris. Saillant detail: naar verluidt heeft ook Sébastien Loeb wel weer interesse om volgend jaar voor Citroën een paar WK-rally’s te rijden, maar die kan niet echt goed met Ogier, zoals in het verleden al vaker duidelijk werd. Voor de eerstvolgende WK-rally, de RACC-rally in Catalunya van begin oktober, heeft Citroën drie C3’s voor Kris Meeke, Stéphane Lefebvre en Khaled Al Qassimi ingeschreven.

Lynn full-time voor DS in Formule E

Binnen een half uur na het bekend worden van het nieuws rondom Mikkelsen komt DS Performance met de aankondiging naar buiten dat de Brit Alex Lynn het komende jaar de plaats van José María López zal innemen als een van de twee vaste rijders van het team DS Virgin Racing in de FIA Formule E, het kampioenschap voor elektrisch aangedreven formulewagens. De Brit Sam Bird, die ook de afgelopen twee jaar al voor het team uitkwam, blijft aan boord. Lynn viel in het afgelopen seizoen eenmaal in voor López tijdens het evenement in New York (waarover een uitgebreide reportage in de komende uitgave van CitroExpert), waar hij sterk voor de dag kwam. De sportieve toekomst van López, die drie jaar op rij de WK-titel bij de toerwagens met Citroën Racing won, is uitermate onzeker. Het seizoen 2017/2018 in de FIA Formule E start begin december in Hongkong.

René de Boer | Foto's Citroën Racing/DS Performance

 

 

Alex Lynn rijdt het seizoen 2017/2018 voor het
DS Virgin Racing-team in de FIA Formule E.