Nieuwe eigen competitie-afdeling DS

Datum: 21-08-2015

De directie van DS kondigde de oprichting van een eigen competitie-afdeling aan. De nieuwe afdeling, genaamd ‘DS Performance’, komt onder leiding te staan van Yves Matton, die ook al aan het hoofd staat van Citroën Racing. Plaats van vestiging is Satory bij Versailles, waar ook Citroën Racing al is gevestigd. Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar hier de sportafdelingen van de drie PSA-merken Citroën, DS en Peugeot worden samengevoegd in het zogeheten ‘PSA Excellence Centre’.

DS Performance
DS is als partner van het DS Virgin Racing-team vertegenwoordigd in de FIA Formule E-klasse voor formulewagens met elektromotor, die vanaf eind oktober zijn tweede seizoen in gaat. Voor dit team levert DS Performance de complete aandrijflijn van de formulewagen DSV-01, bestaande uit de elektromotor, de versnellingsbak en de regelunit. DS Performance zorgde ook voor het koelsysteem, de achterwielophanging en de transmissie van de auto. Het motormanagement werd ontwikkeld in samenwerking met de Italiaanse fabrikant Magneti Marelli. Het DS Virgin Racing-team, waarvan Virgin-oprichter Sir Richard Branson mede-eigenaar is, zet in het komende seizoen twee auto’s in voor de Brit Sam Bird en de Fransman Jean-Eric Vergne.

Platform
DS-topman Yves Bonnefont verklaarde: “DS Performance is meer dan een simpele afdeling voor onderzoek en ontwikkeling. Het is een platform voor de technologische expertise en de vooruitstrevende geest van het merk DS. Voor ons was het een logische beslissing om voor de ontwikkeling van de volledig elektrische DSV-01-raceauto een beroep te doen op Yves Matton en zijn team, meervoudig wereldkampioenen in het WK Rally en het WK Toerwagens.”

Peking tot Londen
Matton zei op zijn beurt: “Ik ben er erg trots op, dat DS voor de nieuwe uitdaging van het ontwikkelen van de DSV-01 een beroep op ons heeft gedaan. Na het werk dat in de afgelopen maanden is verzet, zorgde het succes van de DSV-01 met Sam Bird en Jean-Eric Vergne tijdens de eerste officiële tests voor veel voldoening bij mijn teams en mijzelf. Wij zullen DS Virgin Racing ondersteunen en tijdens de races van Peking tot Londen samenwerken om aan de prestaties van het merk DS ook successen in de autosport toe te voegen.”

Stratencircuits
Afgelopen week vonden de officiële testsessies van de Formule E plaats op het circuit van Donington in de Britse Midlands. Het seizoen 2015/2016, dat uit tien evenementen bestaat, begint in Peking op 18 oktober. De Formule E-races vinden plaats op stratencircuits in grote steden. Nieuw voor het komende seizoen is een evenement in Parijs op 23 april 2016 en een evenement in een nog nader te benoemen stad op 19 maart.

René de Boer