Lezersreis CitroExpert 21 oktober 2013

Datum: 31-10-2013

Oude én nieuwe bekenden

Door Wouter Jansen | fotografie Rob Baesjou

Ook voor als door de wol geverfde liefhebbers blijft het telkens weer een bijzondere ervaring – het moment dat we het PSA-terrein in Aulnay-sous-Bois oprijden, om daar direct rechtsaf te slaan en na een driehonderd meter te stoppen bij het gebouw waar de letters CONSERVATOIRE op de gevel prijken. En hartelijk te worden begroet door de vrouwen en mannen die het erfgoed van de Double Chevron op een zo enthousiaste wijze beheren, misschien wel: verdedigen.
We hebben als makers (en daarmee: u als lezer) een bijzondere reputatie. Want niet alleen lopen de contacten erg plezierig, maar wat voor anderen eigenlijk uitgesloten is, krijgen wij voor elkaar: op één dag met twee groepen van elk veertig man/vrouw deze heilige vierkante meters te betreden.

Wisselen

Na een korte inleiding over de historie van de Double Chevron loopt gastheer Guillaume Keller naar het opslaggedeelte – een beetje ‘n oneerbiedig woord voor de mega-parkeergarage waar de talloze unieke Citroëns staan te glimmen. Van de eerste A tot en met de laatste concepts. De tentoongestelde collectie wisselt regelmatig, er worden auto’s uitgeleend en de vrijgevallen plekken wordt dan weer snel opgevuld met een ander exemplaar – een exemplaar dat zelfs (...) wij nog niet eerder zagen. We staan oog-in-koplamp met een SM Présidentielle, die er nu ‘even’ staat omdat de mega-DS van De Gaulle en Pompidou uitgeleend is aan Époq’Auto – zie elders in dit nummer.

Tubiks

We zien nog meer dan afgelopen keer dat er een zekere structuur is aangebracht: de Citroëns van niet-Franse productie staan bij elkaar, en datzelfde geldt voor het merendeel van de ‘toekomst-auto’s’ die we eerder op diverse shows konden aanschouwen. Voor wat betreft die laatste categorie: er vallen ons hier zowaar twee Tubiks op, waarbij het ene exemplaar duidelijk verder afgewerkt is dan het andere. Oude bekenden, maar toch altijd weer de moeite waard: de in La Ferté-Vidame ‘teruggevonden’ vooroorlogse 2cv-prototypes. Of wat te denken van de immer wisselende collectie schaalmodellen, die de eerste kennismaking in drie dimensies voor marketeers of directieleden betekenden.

Al met al: om ‘t met een bekende reclameslogan te zeggen – het waren twee maal twee fantástische uren! Volgend jaar weer!? De mensen die ondanks een aanmelding dit maal buiten de boot vielen krijgen dan voorrang, en verder staat de inschrijving vrij voor onze vaste lezers tot de teller van tachtig is bereikt. Zich nu aanmelden heeft nog geen zin, want we hebben nog geen idee van een datum...


Vier vragen aan Marc-André Biehler - responsable CITROËN HERITAGE


CE: Gefeliciteerd met uw recente benoeming bij Citroën Héritage. Mogen we wat van uw ‘historie’ op Citroëngebied weten?

Wilt u dit interview uit CitroExpert 103 lezen?
Spoed u naar de kiosk of koop een exemplaar online.

Marc-André Biehler (links) met zijn team