Citroën C6 rijden voor een koopje

Datum: 07-06-2019

De fraaie C6, van 2005-2012 het topmodel van Citroën, is een liefhebbersauto die door velen wordt geambieerd én gevreesd. De comfortabele limousine heeft namelijk een nogal twijfelachtige reputatie wat het onderhoud betreft. Maar dat het ook totaal anders kan bewijst het onderstaande.
Op Youtube kwamen we -dankzij een tip van Michael Buurma- het bericht tegen van een Fransman die in 12,5 jaar 1 miljoen kilometer met zijn C6 2.7 HDi V6 heeft afgelegd. Da's 25 keer een rondje om de aarde langs de evenaar! Hij kocht de wagen in januari 2007 en reed gemiddeld dus zo'n 80.000 kilometer per jaar.

Los van reacties van bewondering voor het uithoudingsvermogen van deze ranke Française met haar V6 diesel, waren er vragen naar de onderhoudskosten - soms een heikel punt bij dit model.
Maar dat lijkt, ondank een bedrag dat in absolute cijfers fors te noemen is, mee te vallen. Inclusief revisies en reparaties zo'n 70.000 euro. Afgezet tegen de kilometerstand is dat 7 cent per kilometer. Tellen we daar bij op een geschatte verzekeringspolis (maximaal 2000,- per jaar?), het brandstofverbruik (1:13 voor € 1,30/L) en een afschrijving tot een paar duizend euro bij deze kilometerstand, dan zitten we op zo'n € 0,26 per kilometer. Wegenbelasting kennen de Fransen niet.

De moraal van dit verhaal: doe waar de C6 voor gemaakt is, rijd veel kilometers, u vaart (en veert) er wel bij! Het onderhoudsboekje spreekt niet voor niets van 'zwaar gebruik' bij korte ritten. Iets dat trouwens voor iedere auto geldt.
 
'Onze' nationale C5 miljonair Frans Hardus, die al eens in Citroexpert 132 werd geportretteerd, hoopt medio juli 2019 de 1 miljoen kilometer met zijn C5 2.0 HDi te halen, waarover we uiteraard zullen berichten!