Susanne Beyreuther vertrekt

Datum: 31-01-2020

31 Januari was de laatste werkdag voor velen bij Citroën Deutschland in Keulen, degenen die ervoor hadden gekozen om niet mee te gaan naar Rüsselsheim, waar de overige werknemers vanaf maandag in dienst zijn bij de Groupe PSA Deutschland. Zo werd er ook afscheid genomen van Susanne Beyreuther, die ruim twee decennia lang werkzaam was op de persafdeling en die de laatste jaren leidde.

De sfeer was enigszins merkwaardig in het kantoorgebouw in het stadsdeel Gremberghofen, waar de Duitse importeur van Citroën, DS en Peugeot de laatste jaren was gehuisvest. Het was al een heel verschil met het enorme complex in Porz, waar ook een grote ‘Niederlassung’ gevestigd was en er een groot opslagterrein, trainingscentrum en diverse andere faciliteiten waren. Maar nu wordt er van het kantoorgebouw aan de Edward-Rumpler-Straße binnenkort ook afscheid genomen. Veel kantoren staan al leeg, in de centrale ontvangsthal staan geen auto’s meer, het maakt een wat desolate indruk.

Bij Citroën Nederland werd vroeger wel eens de grap gehoord dat de ‘Double Chevron’ in omgekeerde vorm eigenlijk stond voor ‘Vergaderen & Verhuizen’, maar in Duitsland kunnen ze er ook wat van. Voor de Citroënmedewerkers is de verhuizing naar Rüsselsheim natuurlijk al een grote stap – die daarom heel begrijpelijk ook lang niet door iedereen gemaakt wordt – maar voor de Peugeot-personeelsleden is het de tweede grote verhuizing binnen een aantal jaren, nadat eerst de Duitse Peugeot-importeur verhuisde van Saarbrücken naar Keulen.

Susanne Beyreuther is dus een van de mensen vanuit de Duitse Citroënorganistie die de transitie naar het Opel-hoofdkwartier in Rüsselsheim niet meemaakt. “Na meer dan 1.500 persberichten, meer dan 50 autoshows, ontelbare perspresentaties en een dozijn rallyavonturen zal ik Citroën eind deze week verlaten”, schreef ze eerder deze week in een mail aan interne en externe collega’s.

Ze blijft in Keulen, waar ze 21 jaar geleden na haar studie in München terecht kwam, destijds nog onder Thomas Albrecht als perschef. Ook met diens opvolger Stephan Lützenkirchen werkte ze jarenlang intensief samen en volgde Lützenkirchen uiteindelijk op als perswoordvoerder voor Citroën, nadat die in het kader van het samengaan van Citroën en Peugeot verantwoordelijk werd voor de concerncommunicatie en het merk DS. Nu, bijna anderhalf jaar nadat Lützenkirchen op eigen verzoek het concern verliet, vertrekt ook Beyreuther. In al die jaren droeg ze ook CitroExpert een warm hart toe, maakte geregeld de deelname aan evenementen of het rijden in testauto’s mogelijk en was gewoon een fijn iemand om mee samen te werken! Daarvoor past ook op deze plaats een woord van dank. Susanne, un grand merci et au revoir!

Teksts & foto's: René de Boer