SpaceTourer 4X4 Ë Concept

Datum: 14-02-2017

Citroën onthult tijdens de Geneva Motorshow 2017 de SpaceTourer 4X4 Ë Concept. Deze concept car is voorzien van stylingkenmerken van de lifestyle productreeks ‘Ë’, moderne en high-tech producten die tijdens de Autosalon van Parijs vorig jaar werden gepresenteerd. Met deze signatuur belichaamt de nieuwe concept car het unieke karakter van het merk en worden de sterke punten van de productieversie benadrukt. Deze uitvoering is voorzien van 4x4-techniek, beschermende carrosseriedelen en grafische elementen aan de buitenzijde en ook een speciale interieurinrichting.


De SpaceTourer 4X4 Ë Concept borduurt voort op de sterke eigenschappen van de productieversie en kenmerkt zich door een opvallend design, een hoog comfortniveau en state-of-the-art technologieën waarmee de auto op alle soorten ondergrond uit de voeten kan. Zijn elegante styling kenmerkt zich door dezelfde kleuren en materialen als de collectie met dezelfde naam en het model beschikt over een 4x4-aandrijflijn die is ontwikkeld door Automobiles Dangel.

ENERGIEK DESIGN
De concept car combineert niet alleen de beste eigenschappen van bestelauto’s en SUV’s, zijn design benadrukt bovenal de offroad mogelijkheden van het model. De SpaceTourer 4X4 Ë Concept is voorzien van bumperbeschermers aan de voor- en achterzijde en speciale mat aluminium dakdragers. Het ‘4X4’ logo onder de buitenspiegels en op de achterklep staat symbool voor de offroad eigenschappen, waarvoor onder meer banden met sneeuwkettingen zorgen.

Deze stylingfeatures benadrukken het karakter van de robuuste en elegante auto, die leverbaar is in verschillende carrosserielengtes (XS, M en XL) om zowel op de wensen van gezinnen als professionals te kunnen inspelen. De SpaceTourer 4X4 Ë Concept is gebaseerd op de compacte en dynamische XS-versie die garant staat voor een hoge mate van functionaliteit en praktisch gebruiksgemak. Dankzij zijn korte wielbasis beschikt het XS-model als eerste in zijn segment over een carrosserielengte van slechts 4,60 meter en een praktische carrosseriehoogte van 1,90 meter. Ondanks zijn verhoogde carrosserie blijft de 4x4-versie van Dangel onder de 2 meter, wat ervoor zorgt dat de auto in de meeste parkeergarages een plekje kan vinden. De letter ‘Ë’ is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de naam en de geschiedenis van het merk, hij vormt ook een belangrijk stylingdetail bij de SpaceTourer 4X4 Ë Concept.

IN ALLE OMSTANDIGHEDEN IN ZIJN ELEMENT
De avontuurlijke uitstraling en verhoogde bodemspeling van de SpaceTourer 4X4 Ë Concept (60 mm hoger dan bij het productiemodel), maakt dit tot de ideale metgezel voor mensen met een actieve levensstijl.

De BlueHDi 150 S&S dieselmotor die is gekoppeld aan een handgeschakelde 6-versnellingsbak zorgt ervoor dat de SpaceTourer 4X4 Ë Concept klaar is voor elk avontuur. Ook buiten de gebaande paden, dankzij een uitschakelbare vierwielaandrijving. Deze conversie (die op verzoek al leverbaar is via het Citroën dealernetwerk) werd ontwikkeld door Citroëns partner Automobiles Dangel, een Franse specialist op het gebied van vierwielaandrijving. Een aandrijving die de prestaties van een 4x4 biedt en toch de wegligging van de SpaceTourer behoudt. De aandrijflijn biedt dankzij de 4x4-eigenschappen nog meer vrijheid en zorgt tegelijkertijd voor een maximale stabiliteit en veiligheid tijdens het rijden. De vierwielaandrijving zorgt ook op gladde ondergronden voor grip. Met het sperdifferentieel op de achteras, dat via een draaiknop op het dashboard wordt bediend, heeft de SpaceTourer 4X4 meer grip. De 4x4-conversie komt nog beter tot zijn recht op de XS-versie. Daarmee kan de SpaceTourer nog beter uit de voeten onder uitdagende omstandigheden.

De Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept is met zijn hoge rijpositie, uitnodigende interieur en hoge comfortniveau perfect geschikt voor mensen die in stijl en op een ontspannen manier avontuurlijke ritten willen maken. Zoals je verwacht bij zo’n functionele auto, wordt de toegang tot de bagageruimte vereenvoudigd doordat de achterruit kan worden geopend, terwijl de toegang tot het passagierscompartiment makkelijker wordt gemaakt door twee handsfree schuifdeuren, een primeur in dit segment. De portieren kunnen ook worden geopend en gesloten als je je handen vol hebt. De inzittenden kunnen gebruikmaken van open (dashboardkastje) en afsluitbare opbergruimtes (portiervakken) met een totale inhoud van74 liter. Er is ook voldoende ruimte in het achtercompartiment voor een snowboard, andere hobbybenodigdheden en accessoires uit de ‘Ë’ collectie. De concept car heeft een laadvolume van maximaal twee kubieke meter in deze 4-zits configuratie.

COMFORT EN MODERNE TECHNOLOGIEËN

De SpaceTourer 4X4 Ë Concept kenmerkt zich niet alleen door slimme mobiliteitsoplossingen en Citroëns expertise met betrekking tot rijcomfort en praktisch gebruiksgemak, het model is eveneens voorzien van nieuwe technologieën die het leven van de bestuurder en de passagiers veraangenamen. Geheel in lijn met de Citroën Advanced Comfort® filosofie is de concept car voorzien van tal van zaken die voor extra praktisch gebruiksgemak en veiligheid zorgen.

De Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept maakt het leven gemakkelijker met een nieuw telematicasysteem, dat is voorzien van:
- CITROËN Connect Nav, het nieuwe 3D navigatiesysteem dat wordt bediend via spraakherkenning of het 7-inch touchscreen.
- Mirror Screen dat smartphone-apps weergeeft op het 7” touch screen.

Voor nog meer rust tijdens het rijden zijn de volgende zaken in de Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept goed in het zicht van de bestuurder geplaatst:
- Head-up display zodat bestuurders kunnen hun ogen op de weg houden terwijl essentiële rij-informatie wordt weergegeven op een transparant scherm.
- Top Rear Vision, de achteruitrijcamera toont op het 7” touchscreen een samengesteld beeld van het gedeelte achter de auto met een kijkhoek vanuit bovenaanzicht.
- Blind spot monitoring dat de bestuurders waarschuwt voor een voertuig in de dode hoek.

Voor nog meer comfort en veiligheid is de Citroën SpaceTourer 4X4 Ë Concept voorzien van:
- Trafic Sign Recognition met Speed Limit informeert de bestuurders als er informatie beschikbaar is met betrekking tot snelheidslimieten, waarbij ze die informatie kunnen gebruiken voor het instellen van de cruise control en snelheidsbegrenzing.
- Dynamic Light Assist schakelt in het donker afhankelijk van het verkeer automatisch over tussen dimlicht en grootlicht.
- Lane Departure Warning waarschuwt bestuurders als de auto een lijn overschrijdt terwijl de richtingaanwijzer niet is ingeschakeld.

Andere veiligheidstechnologieën:
- Active Safety Brake helpt bij het beperken van letsel door indien nodig een remingreep uit te voeren.
- Collision Risk Alert waarschuwt bestuurders voor een dreigende aanrijding.
- Adaptive Cruise Control kan de snelheid van de auto afstemmen op de snelheid van zijn voorligger.

 (Tekst: persbericht Citroën | illustraties: Citroën)