Seizoensfinale WK Rally in Australië afgelast

Datum: 12-11-2019

De voor deze week geplande Kennards Rally Australia, de 14e en laatste ronde van het FIA WK Rally, is afgelast als gevolg van de zware bosbranden, die momenteel de Australische provincie New South Wales teisteren. Daar had de rally moeten plaatsvinden, maar na overleg met de autoriteiten besloot de organisatie het evenement af te blazen, omdat de veiligheid van deelnemers, toeschouwers en andere betrokkenen niet kan worden gegarandeerd.


Het is niet de eerste keer dat een WK-rally wordt afgelast: in september 2016 kon de geplande WK-ronde in China niet doorgaan, omdat slecht weer met zware regenval in juli het parcours ernstig had aangetast. Dat gebeurde echter al ruim van tevoren, een afgelasting terwijl iedereen al ter plekke is, kwam in de historie van het WK, die teruggaat tot 1973 nog niet eerder voor.

Eindstand
Door de afgelasting van de Australische rally is ook gelijk de eindstand van het WK Rally 2019 definitief. De Est Ott Tänak (Toyota) stond al voortijdig als wereldkampioen bij de rijders vast, zijn navigator Martin Järveoja won de WK-titel voor bijrijders. Hyundai is dankzij de prestaties van Thierry Neuville, Sébastien Loeb, Dani Sordo en Andreas Mikkelsen zeker van de titel bij de constructeurs.
Citroën won in 2004 en 2005 de WK-rally van Australië. De actuele rijders Sébastien Ogier en Esapekka Lappi sluiten de campagne in het WK respectievelijk als derde en tiende af, het Citroën Total World Rally Team wordt derde in de eindstand van het WK voor constructeurs.

Onzekerheid
Over de toekomst van het WK-programma van het merk bestaat nog steeds de nodige onzekerheid, ondanks dat sportdirecteur Pierre Budar na afloop van de meest recente rally stellig verklaarde dat “de focus gericht is op 2020”. Het is echter een publiek geheim dat rijder Sébastien Ogier niet tevreden is met de handling van de C3 WRC (“Met deze auto kan ik niet rijden”, foeterde de Fransman in Duitsland) en dat hij de nodige avances vertoont in de richting van Toyota, waar kopman Tänak na het winnen van de titel vertrekt naar Hyundai. Mocht Ogier, die eind volgend jaar zijn WK-carrière wil beëindigen, inderdaad naar Toyota overstappen, dan zou dat bij Citroën volgens vele insiders ook wel eens aanleiding kunnen zijn om de stekker uit het WK-programma te trekken.

René de Boer | Foto Citroën