Rally Sweden (12-14 februari)

Datum: 15-02-2016

Verkort programma
Voorafgaand aan de Rally Sweden, de tweede ronde van het WK 2016, was er nauwelijks sneeuw en ijs rondom Karlstad, en dat was een probleem, omdat het evenement officieel als ‘sneeuwrally’ was uitgeschreven en de teams derhalve vrijwel alleen ‘spikes’ hadden meegenomen, zoals het reglement voorschrijft.

Het volledig schrappen van het evenement werd zelfs overwogen, maar zover kwam het gelukkig niet: de organisatie schakelde snel, verschoof de verkenning en schrapte een aantal proeven, waardoor de rally toch nog doorgang kon vinden, temeer omdat het later in de week ook kouder werd en er eindelijk sneeuw kwam. Het Abu Dhabi Total World Rally Team bracht een drietal DS 3 WRC’s aan de start voor de combinaties Kris Meeke/Paul Nagle, Khaled Al Qassimi/Chris Patterson en Craig Breen/Scott Martin.

43 meter
Breen/Martin hadden hun eerste optreden met de DS 3 en lieten zien dat ze snel leerden. De eerste dag sloten ze als achtste af. Kris Meeke was minder fortuinlijk: op de tweede plaats rijdend raakte hij op de proef Röjden 2 een steen, waarop een draagarm van de wielophanging brak. Dat dwong hem tot uitval. De volgende dag kon hij volgens Rally2-regels de wedstrijd weer voortzetten, maar de opgelopen achterstand was te groot om nog een rol te kunnen spelen in de strijd om de ereplaatsen.


Op de tweede dag zorgde Meeke wel voor een mooie show, met ondermeer een sprong van 43 meter (!) op Colin’s Crest, de beroemde sprong op de klassementsproef van Vargåsen. Breen wist zijn achtste plaats te verdedigen, terwijl Khaled Al Qassimi in voor hem verre van ideale omstandigheden opklom naar de 19e plaats. Op de slotdag was er alleen nog de ‘Powerstage’, waarin Meeke/Nagle als derde eindigden en daarmee nog een WK-punt pakten. Breen/Martin sloten de rally af als achtste, Al Qassimi/Patterson werden als 19e geklasseerd.

Uitslag:

1. Ogier/Ingrassia (Fra) Volkswagen Polo R-WRC, 1 u. 59 m. 47,4 s.

2. Paddon/Kennard (NZl), Hyundai i20 WRC, op 29,8 s.

3. Østberg/Floene (Noo), Ford Fiesta RS WRC,op 55,6 s.

8. Breen/Martin (Ier/GBr), DS 3 WRC, op 2 m. 44,6 s.

19. Al Qassimi/Patterson (VAE/GBr), DS 3 WRC, op 9 m. 48,1 s.

23. Meeke/Nagle (GBr), DS 3 WRC, op 13 m 56,8 s.

Stand WK na 2 van 13 rally’s:

Rijders:

1. Ogier, 56 punten

2. Mikkelsen, 33

3. Østberg, 27

8. Lefebvre, 10

11. Breen, 4

15. Meeke, 1