NIEUWE DS 3 EN DS 3 CABRIO

Datum: 19-01-2016

De nieuwe DS 3 en DS 3 Cabrio die 19 januari j.l. in de ‘Pyramide du Louvre’ in Parijs werden onthuld kregen een nieuwe aan het gamma aangepaste voorzijde en meer opties voor verpersoonlijking en functionaliteit. Voor sportieve rijders is er nu ook een 'Performance'-versie met 208 pk.


De modellen kunnen worden uitgerust met de nieuwste PureTech 130 S&S driecilinder turbomotor. De DS 3 PureTech 110 S&S kan worden voorzien van de nieuwste generatie automatische zesversnellingsbak EAT6. De DS 3 én DS 3 Cabrio kunnen worden geleverd in een snelle sportieve 'Performance' variant met een indrukwekkende motor die 208 pk levert. Nederlandse prijzen nog niet bekend.

Avant-garde design
Het succes van de DS 3 zit hem in de unieke styling. De designers van DS hebben de opmerkelijke lijnen van het model met het zwevende dak, tweekleurige dak- en carrosserielak en de flank met de voor de DS 3 zo kenmerkende haaienvin behouden. ‘De compacte en dynamische vorm van de auto, voorzien van verchroomde elementen, maakt hem tot een unieke en aantrekkelijke auto.
Deze karakteristieke kenmerken worden onderstreept door het design van de achterzijde, waarbij met name de hypnotiserende LED 3D-lichten een rol spelen,’ zegt Thierry Metroz, DS Design Directeur. De nieuwe DS 3 is unieker dan ooit tevoren voor zover het de mogelijkheden tot verpersoonlijking betreft van het dak, de carrosserie, de buitenspiegelkappen en het dashboard. Kopers kunnen vanaf nu kiezen uit in totaal 68 kleurencombinaties voor dak en carrosserie en vier canvasdaken voor de DS 3 Cabrio.

Bijzondere technologie
De combinatie van LED- en Xenon-technologie levert een krachtige, brede en gelijkmatige lichtbundel op die voor extra zicht en comfort in het donker zorgt. Ook wordt het energieverbruik gereduceerd; met 50 procent bij gedimd licht en 67 procent bij grootlicht.

Mirrorscreen: compatible met iOS en Android
De nieuwe DS 3 kan worden uitgerust met Apple CarPlay™ en MirrorLink® voor Android, waarmee bestuurders praktisch, veilig en plezierig van hun smartphones kunnen gebruikmaken. Dankzij een 7-inch kleuren touchscreen is de rijervaring in de DS 3 geavanceerder dan ooit tevoren. Het scherm van de laatste generatie biedt eenvoudiger toegang tot alle functies van de auto. Bestuurders kunnen gebruikmaken van Apple CarPlay™ om intuïtief met een vingertop te bellen, navigeren, muziek afspelen en berichten afluisteren. Apple CarPlay™ is eenvoudig in gebruik en bediening, ofwel door bediening via het touchscreen, dan wel door gebruik te maken van de stemherkenning Siri. Ook gebruikers met een Android smartphone kunnen gebruikmaken van Mirrorscreen: zij koppelen hun smartphone via MirrorLink®.

DS Connect Box
Net als de andere modellen van DS zal DS Connect Box op de DS 3 leverbaar worden. Dat systeem omvat onder andere Pack SOS & Assistance: een toonaangevend systeem dat automatisch gelokaliseerde nood- en hulpoproepen uitzendt en zonodig bijstand van ambulancediensten inschakelt.

Active City Brake
De nieuwe DS 3 kan worden uitgerust met specifieke technologie om tegemoet te komen aan de wensen van bestuurders. Het Active City Brake-systeem helpt kleine aanrijdingen bij lagere snelheden te voorkomen. Een lasersensor bovenin de voorruit detecteert andere weggebruikers die in dezelfde richting rijden of stoppen. Bij snelheden onder de 30 km/u wordt potentieel risico vastgesteld en de rem automatisch geactiveerd, zodat aanrijdingen worden voorkomen of de snelheid zodanig wordt verminderd dat de impact minder zwaar is.

Nieuwe uitrusting voor dagelijks comfort
De nieuwe DS 3 kan worden uitgerust met parkeersensoren aan zowel de voor- als de achterzijde, een achteruitrijcamera met weergave op het 7-inch touchscreen en hill assist. Een veelheid van technologieën voor een compacte auto van minder dan vier meter.

Verfijning en aandacht voor detail
De 68 kleurencombinaties van dak en carrosserie en talloze keuzemogelijkheden van wielen, dashboardstrip en andere uitrustingsdetails verlenen de DS 3 een krachtig karakter en veel persoonlijkheid. De mate van verpersoonlijking is nu groter dan ooit tevoren: voor de DS 3 zijn acht verschillende dakdecoraties leverbaar, voor de cabrio vier canvasdaken, aangevuld met talloze andere uitrustingsdetails, vier dakkleuren voor de DS 3, acht spiegelbehuizingen en dertien lichtmetalen velgen. De stijlvolle en eigentijdse nieuwe DS 3 is leverbaar met nieuwe afwerking en kleurenschema’s in het interieur: bekleding Dinamica – Noir Basalte, afwerking Brun Topaze. Er komen ook een nieuwe carrosseriekleur (Rouge Aden), een nieuwe dakkleur (Brun Topaze) en een aantal nieuwe lichtmetalen velgen.

Dynamisch comfort
Hoewel de DS 3 eruit ziet als een compacte auto voor de stad, biedt hij dankzij de wendbaarheid en krachtige motoren ook buiten de stad volop rijplezier. Hij kan met zeven verschillende motoren worden uitgerust: drie PureTech driecilinder benzinemotoren (verkozen tot ‘2015 Motor van het Jaar’), twee THP viercilinder benzinemotoren en twee BlueHDi dieselmotoren. Deze motoren kunnen worden uitgerust met drie transmissies: een handgeschakelde, een elektronisch bediende en een volautomaat van de laatste generatie. Daarmee zijn uiterst lage emissiewaarden mogelijk; van 79 gr/km CO2 (voor de BlueHDi 100) tot slechts 129 gr/km CO2. Daarmee is er een DS 3 voor iedere bestuurder. Nieuw voor de DS 3 zijn de EAT6, de volautomaat van de laatste generatie (zeven maanden geleden geïntroduceerd)en de nieuwe PureTech 130 S&S driecilinder turbomotor.

DS 3 Performance: prestaties leiden tot veelzijdigheid
De nieuwe DS 3 zal ook als extra sportieve versie leverbaar worden: de DS 3 Performance. Bij deze versies leiden de sportieve prestaties tot een nog grotere veelzijdigheid.
De kwaliteiten van de DS 3 Performance kunnen in een aantal kerncijfers worden opgesomd: 208 pk, een koppel van 300 Nm en een emissie van 125 gr/km CO2. De 1.6 THP S&S motor wordt gekoppeld aan een zestraps MCM-versnellingsbak met kortere overbrengingsverhoudingen. De DS 3 Performance is voor een uitzonderlijke grip en wegligging uitgerust met een Torsen® sperdifferentieel. De DS3 Performance sprint in 7,5 s van 0-100 km/u.


De DS 3 in cijfers:

• Twee carrosserievarianten
• Sinds introductie 390.000 exemplaren wereldwijd verkocht
• DS 3 Performance (208 pk, 300 Nm, Torsen® sperdifferentieel)
• DS 3 in maart 2010, DS 3 Cabrio begin 2013 geïntroduceerd
• 68 kleurencombinaties dak en carrosserie
• 21 varianten in gelimiteerde oplage, met als laatste de DS 3 Fab, DS 3 Ines de la Fressange, DS 3 Editions 1955
• De DS 3 Cabrio biedt plaats aan vijf inzittenden
• Het dak van de DS 3 Cabrio kan tot 120 km/u worden geopend
• Vier beste motoren in segment voor wat betreft uitstoot van CO2
• Afmetingen: 3,95 m lang; 1,71 m breed; 1,46 m hoog.
• Draaicirkel, afhankelijk van bandenmaat, van 10,2 tot 10,4 m
• Inhoud bagageruimte: 285 liter; Cabrio 245 liter

(einde persbericht Citroën)