Nederlandse Citroën-sporthistorie in de verkoop

Datum: 22-01-2018

Tot de vele bijzonder interessante auto’s, die op 9 februari aanstaande door het Franse veilinghuis Artcurial tijdens de verkoping in het kader van de beurs ‘Rétromobile’ in Parijs worden aangeboden, behoort ook een stuk Nederlandse autosporthistorie: een Visa Chrono in Groep B-rallyuitvoering, ooit eigendom geweest van Citroën Nederland.

Naar verluidt zijn er in klassiekerkringen nu al mensen die slapeloze nachten hebben van de veiling in Parijs, die over drie weken plaatsvindt. Tot de lots behoort ondermeer een indrukwekkende collectie auto’s met carrosserieën van de ooit vermaarde, maar inmiddels bijna in de vergetelheid geraakte Parijse carrossier Vanvooren, die de Duitser Martin Waltz in een tijdsbestek van slechts acht jaar samenstelde. Ook de Ferrari 250/275 SP, waarmee Jean Guichet/Nino Vaccarella in 1964 de 24 Uur van Le Mans winnen is te koop – met aparte catalogus en de startprijs op aanvraag. Of wat te denken van een Bugatti 57C Coupé Atalante, de geweldig mooie Ferrari 250 GT Cabriolet uit 1958, modernere Ferrari-supercars als de F40, de FXX en de Enzo of de spectaculaire Alfa Romeo 6C Pinin Farina ‘Speziale’, die zijn naam alle eer aandoet.

Vreemde eend
Voor Citroënliefhebbers is er ook genoeg te vinden, zoals een Chapron-CX Prestige Landaulet, een Traction Avant 11B Cabriolet, een DS 21 M Prestige en de CX Concorde waarover we hier al eerder berichtten. Maar de meeste belangstelling gaat uiteraard uit naar de collectie van Richard Reinders, met een aantal bijzonder begeerlijke Chapron-DS’sen.
Een beetje een vreemde eend in de bijt tussen al die creaties uit Levallois-Perret is een originele Visa Chrono in rally-uitvoering. De foto in de catalogus toont een Visa, voorzien van kleurige bestickering met bolletjes en strepen. “Ex-Maaskant”, is de eerste gedachte die opkomt, want met een Visa in die uitmonstering reed Paul Maaskant in de jaren 1982 tot en met 1984 onder de vlag van Citroën Nederland in het Internationaal Nederlands Rallykampioenschap. In de begeleidende tekst wordt dan ook gewag gemaakt van “Paul Maaskant en Melchior Gadella”.

Nederlandse Kronen?
De achternaam van de als tweede genoemde rijder is ‘Gadellaa’, dus met dubbel-a. De Visa die bij Artcurial wordt aangeboden, heeft het kenteken JN-50-PF en is de tweede Visa die door Citroën Nederland werd aangeschaft en vanaf halverwege het seizoen 1983 werd ingezet voor Melchior Gadellaa en Jojan van Haaften in het Nationaal Nederlands Rallykampioenschap. “Voor 80.000 Nederlandse kronen”, zoals de catalogus vermeldt. Zouden we dan toch de hoofdstad van Denemarken zijn? Niettemin zijn we benieuwd voor welke prijs de auto weggaat, voor Citroënliefhebbers blijft het een uniek stukje historie, waarvan we mogen hopen dat dit in Nederlandse handen blijft...

René de Boer

Meer informatie over de Nederlandse rally-Visas vind u in CitroExpert 40 uit juli-augustus 2003.