Jos Verstappen beleeft met Citroën C3 R5 rallypremière in België

Datum: 03-02-2022

Tekst: René de Boer | Foto’s: Verstappen.com/Frits van Eldik

In CitroExpert nummer 150 berichtten we al uitgebreid over de rallyplannen van Jos Verstappen (de vader van Max, melden sommigen er voor de zekerheid dan bij) met een Citroën C3 R5. Nadat de geplande Jack’s Drenthe Rally op en rond het TT-Circuit Assen, waar hij zijn rallydebuut zou maken, werd verplaatst van november naar maart, beleeft Verstappen nu deze maand al zijn rallypremière tijdens de Rally van Haspengouw, de seizoensstart van het Belgisch rallykampioenschap.

Jos Verstappen heeft de smaak van het rallyrijden duidelijk te pakken: de afgelopen weken testte hij zeer intensief met de C3 in de Vogezen, op het circuit van Mettet in België en op het complex van het vliegveld van Weeze, net over de Nederlands-Duitse grens achter Boxmeer (en nagenoeg in de achtertuin van uw redacteur).

“Ik heb gemerkt dat ik echt veel plezier in rallyrijden heb”, verklaarde Verstappen via zijn Instagram-kanaal. “Vooral omdat het heel onvoorspelbaar is. Ik ben natuurlijk van huis uit al erg gedreven en ik heb de ondersteuning van een topteam, maar ik moet weer mijn eigen limieten vinden, samen met mijn navigator. Ik wil het goed doen, maar de reden dat ik in dit rally-avontuur gestapt ben, is dat ik er plezier in heb.”

Verstappen is realistisch in zijn verwachtingen: “Het is een enorme uitdaging en ik verwacht niet dat ik zomaar voorin kan meerijden. Natuurlijk zal ik er alles voor doen, maar mijn doel is om ervaring op te doen en zoveel mogelijk te leren. Ik voel me goed achter het stuur van mijn Citroën C3 R5 en ik heb er veel plezier in. Dat is voor mij het belangrijkste!”

Het rallydebuut van Jos Verstappen, die zoals gemeld in het artikel in CitroExpert nummer 150 wordt bijgestaan door de ervaren Belgische navigator Kris Botson, vindt plaats tijdens de Rally van Haspengouw op 26 februari, de openingsronde van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, die wordt verreden in en om Landen, de thuisbasis van de Belgische rallydynastie van de familie Colsoul. Op 19 maart staat ook de deelname aan de tweede Belgische ronde, de South Belgian Rally rondom Vresse-sur-Semois op het programma. Terwijl het Vlaamse evenement, bij de meesten bekend als Haspengouwrally, een tientallen jaren lange traditie kent, vindt het Waalse evenement pas voor de tweede keer plaats.

De C3 R5 van het duo Verstappen/Botson wordt geprepareerd en gerund door het Belgische topteam DG Sport, gevestigd in Theux in de Ardennen. Na de twee Belgische rally’s wordt besloten aan welke evenementen Jos Verstappen verder dit jaar nog zal deelnemen. Daarbij wordt gekeken naar een mix van wedstrijden om het Belgisch kampioenschap en rondes voor het wereldkampioenschap, waarin de C3 R5 kan uitkomen in de Rally2-divisie.