Jensen XM geveild

Datum: 09-11-2020

Hij stond al in CitroExpert van maart-april 1999. En recent dook hij op bij een veiling in Hamburg: de door de Deense designer Jacob Jensen 'aangepakte' XM.

© foto: Walter HF Meyer Auktion GmbH

Of het eindresultaat van deze eenling mooier is dan wat via ontwerper Bertone uit de Citroënfabriek in Rennes rolde, is een kwestie van smaak. Maar hoe het ook zij: 3 november werd de unieke XM met de verborgen wielen in Hamburg geveild. Hij werd voor 36.000 euro inclusief kosten aangeschaft door Jan Lawrynowicz. Na een revisie zal de auto deel uit gaan maken van Lawrynowicz' verzameling. Totdat hij er een goed bod op krijgt, zo laat hij weten.
De vorige eigenaar, die de auto van ontwerper Jensen kocht, betaalde er begin jaren 90 niet minder dan 185.000 mark voor - omgerekend 92.000 euro. Het was de bedoeling dat er dertig exemplaren van gemaakt zouden worden. Maar dit zou zijn blijven steken bij vier.
De in 2015 overleden designer Jacob Jensen heeft gedurende zijn leven zo'n 500 producten vormgegeven, met name zijn geluidsinstallaties van Bang & Olufsen waren beroemd.