IM Jerry Hathaway

Datum: 10-09-2021

Door Martijn van Well

 

Van diverse kanten bereikte ons het droevige bericht dat ‘Mister SM’, Jerry Hathaway afgelopen weekend is overleden. Hij werd 75 jaar.Jerry begon in 1965 met het sleutelen aan auto’s bij Buick dealer Irv White in LA. Toen Irv een jaar of 5 later ook de Citroen SM ging verkopen, was Jerry wildenthousiast over de techniek van deze auto, maar hij mocht er niet aan sleutelen. Daarom stapte Jerry in 1974 over naar Larry Reed’s Sportcars die ook de SM verkocht, waar hij wél aan de SM en tevens aan de Maserati Bora en Merak mocht sleutelen. Het werd zijn lust en zijn leven.

 

Toen vanaf 1976 de Citroens niet meer verkocht werden bij Larry Reed, begon Jerry op zijn oprit een SM voor zichzelf op te knappen, waarmee hij na voltooiing de 1e prijs won op een concours d’élégance. Jerry kreeg daarna veel vragen of hij voor anderen ook SM’s wilde repareren en restaureren en richtte in september dat jaar SM World op. Het bedrijf werd gevestigd op Van Nuys in Los Angeles.

in 1992 werd de vraag naar volledige restauraties steeds groter en verhuisde het bedrijf naar Valencia waar het tot 2009 zat. Daarna ging Jerry dichter bij huis werken en had hij zijn bedrijf in zijn woonplaats Santa Clarita.

 

Maar we kennen Jerry natuurlijk vooral ook vanwege zijn land speed-records met de SM die hij onder andere op El Mirage en op de zoutvlakte van Bonneville wist te behalen. Hij wist zich met zijn race-SM de selecte club van 200 mp/h binnen te rijden (red: 200 mijl is dik 320 km/u).

 

in 2013 had ik het genoegen om Jerry voor de eerste keer te interviewen voor CitroExpert. Je kunt dit verslag lezen in CitroExpert 103. Later heb ik hem nog diverse malen ontmoet bij hem thuis en in Frankrijk.

Een ongelooflijk vriendelijke, geduldige man en een groot technicus is helaas van ons heengegaan. De Citroën SM-wereld zal vanaf nu een hoop kennis moeten missen.

We wensen alle familieleden, vrienden en kennissen van Jerry sterkte met dit grote verlies.

 

Bon voyage, Rest In Peace Jerry.