Guide Michelin NL 2022

Datum: 01-06-2022

Tekst: René de Boer | Foto: Rebocar/R. de Boer

Veel Citroënliefhebbers en lezers van CitroExpert weten ook goede gastronomie op waarde te schatten. In dat kader past uiteraard de Guide Michelin, waarvan de Nederlandse versie – voor het tweede jaar op rij helaas alleen in digitale vorm – sinds deze week beschikbaar is. De selectie van restaurants met sterren en Bib Gourmands werd in Amsterdam gepresenteerd, CitroExpert was erbij.

De opluchting was bijna voelbaar: na twee jaar kon er eindelijk weer eens een fysieke presentatie van de Guide Michelin worden gehouden, traditioneel in het De La Mar-theater aan de Amsterdamse Marnixstraat. De honderden genodigden vanuit de horecawereld genoten van de gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten en onder het genot van een goed glas en smakelijke kleine gerechten van gedachten te wisselen.

“We hebben vanwege corona een paar maanden langer gewacht, maar we zijn onder de indruk van de veerkracht en de creativiteit die de sector aan de dag heeft gelegd”, zei Marc Roosens, general manager van Michelin Benelux. Samen met Simone van Toor, die de presentatie als altijd op vakkundige wijze aan elkaar praatte, maakte hij de nieuwe sterrenchefs bekend.

Na de introductie vorig jaar kenden de inspecteurs van Michelin naast de vertrouwde rode ook dit jaar weer “groene sterren” toe, voor koks die zich onderscheiden door hun inzet voor duurzame gastronomie. Nieuwe groene sterren waren er voor het restaurant Flore van Bas van Kranen in het Hotel de l’Europe in Amsterdam, Héron in Utrecht en Triptyque van Niven Kunz in Wateringen.

Van de in totaal tien restaurants die voor het eerst één ster kregen, zijn er vier in Amsterdam: De Juwelier, De Kas, Lars Amsterdam en Zoldering. Vier nieuwkomers bevinden zich in het zuiden, te weten Atelier in Gulpen, Pikaar in Hilvarenbeek, Alma in Oisterwijk (in het oude pand van ‘De Swaen’) en Vigor in Vught. De overige twee restaurants met één nieuwe ster zijn Noor in Hoogkerk en ’t Ganzenest in Rijswijk.

Drie restaurants werden voor het eerst met twee sterren bekroond: het al genoemde Flore in Amsterdam, De Nieuwe Winkel in Nijmegen en Julemont in Wittem. Met name met de onderscheiding van De Nieuwe Winkel, van Emile van der Staak, die een jaar na zijn eerste ster nu ook de tweede binnenhaalde, gaven de inspecteurs er blijk van dat ze ook nieuwe trends waarderen. “Ik kook bijna veganistisch”, zei Van der Staak. “Dat is de toekomst.”

De twee restaurants die al een aantal jaren lang drie sterren hebben, De Librije van Jonnie en Therèse Boer in Zwolle en Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet in Kruiningen, blijven ook dit jaar weer op het hoogste culinaire niveau naar Michelin-maatstaven.

Bij de restaurants met een Bib Gourmand, een teken voor een smakelijk menu voor een schappelijke prijs, waren er 16 nieuwe vermeldingen. In alfabetische volgorde naar locatie: Het Bergpaviljoen in Amersfoort, Domenica en Oriole in Amsterdam, Nova in Bergschenhoek, De Grote Frederik Bistro in Groningen, Basaal en De Basiliek in Den Haag,  Moustique in Haarlem, Bistro LOF in Leersum, Bistro Aragosta in Leeuwarden, Tabkeaw in Maastricht, Groenewoud in Nijmegen, Waers en Bistro Two in Roermond, ’t Nieuwe Diekhuus in Terwolde en Blauw in Utrecht. Genoeg bestemmingen om met uw nieuwe of klassieke Citroën naartoe te rijden voor een plezierige gastronomische beleving!

De volledige selectie, inclusief alle restaurants die hun ster(ren) of Bib Gourmand behielden, is gratis beschikbaar via de website guide.michelin.com of via de gratis applicatie voor iOS.