GRUAU in zwaar weer

Datum: 10-01-2020

Nadat zeven jaar geleden carrossier / onderaannemer / ontwikkelaar Heuliez op de fles ging, lijkt een volgende branchegenoot in zwaar weer te verkeren.

Het gaat om Gruau, een familiebedrijf dat in 1889 met de bouw van echte koetsen begon. Volgens hun recentste jaarverslag: de grootste in zijn soort in Europa met 'n jaarproductie van 54.000 voertuigen, 1600 man/vrouw personeel en 21 fabrieken - waarvan acht in het buitenland.
Het laatste decennium leek er geen einde te komen aan hun groei, door overname van een aantal kleinere, gespecialiseerde bedrijven zoals Petit (Ambulances), Isberg (koelwagens), Lanéry (brandweerauto's) en Ducarme (begrafenisvoertuigen). Bovendien ontwikkelden zij een eigen elektrische versie van de Jumper, die onder de typenaam Electron verkocht werd. Maar nu is er volgens berichten in de pers sprake van een Redressement Judiciare, wat zoveel wil zeggen als onder curatele-stelling. 
Bijgaand tonen wij u een aantal realisaties van Gruau op Citroën-basis. Bent u geïnteresseerd in de complete historie van de carrossier, dan is de special van Charge Utile Magazine (https://histoireetcollections.com/en/special-editions/1834-charge-utile-hs-n070.html) een aanrader.
Of kijk op https://www.youtube.com/watch?v=NS4FGzBzSyc

(Foto's © Gruau)