DS Virgin-coureur Sam Bird wint in Rome

Datum: 17-04-2018

Net na de deadline voor de komende editie van ons onvolprezen tijdschrift was er opnieuw sportsucces te melden vanuit het DS-front. De Britse coureur Sam Bird van het DS Virgin Racing-team behaalde op een stratencircuit in Rome zijn tweede overwinning van het seizoen in het ABB FIA Formule E-kampioenschap.

De race in Rome is een van de hoogtepunten van het lopende seizoen in de Formule E, de raceserie voor formulewagens met elektromotoren, nadat de organisatie eerder al ondermeer wedstrijden in metropolen als Hongkong, New York en Parijs realiseerde. Natuurlijk kon er in de ‘Città eternale’ niet in het historische stadscentrum met kasseien als plaveisel worden geracet. Niettemin werd een 2,84 kilometer lang parcours gevonden met de Obelisco di Marconi als middelpunt, start en finish op de Via Christoforo Colombo en het Colosseo Quadrato als fraaie achtergrond. Op woensdag voorafgaand aan het evenement brachten vele rijders en teamleden uit het kampioenschap een bezoek aan het Vaticaan, waar ze werden ontvangen door paus Franciscus.

In de kwalificatietraining verschafte Bird zich met de tweede startplaats achter pole-sitter Felix Rosenqvist (Mahindra) al een goede uitgangspositie. Birds DS Virgin-teamgenoot Alex Lynn vertrok als elfde. Rosenqvist nam in de race de leiding, gevolgd door Bird, en zo bleef ook de volgorde na de traditionele pitstops met autowissel. Toen Rosenqvists auto tien ronden voor het einde van de race echter uitrolde met een gebroken linker achterwielophanging, was Bird direct ter plaatse om de leiding over te nemen. Vervolgens stelde hij de overwinning veilig.

Door dit succes, zijn tweede seizoenszege na de winst bij de openingswedstrijd in Hongkong, klom Sam Bird op naar de tweede plaats in de tussenstand van het kampioenschap achter de Fransman Jean-Eric Vergne (Techeetah), die ditmaal niet verder kwam dan de vijfde plaats. In de kampioenschapsstand bij de teams staat DS Virgin Racing nu ook op de tweede plaats. Voor Birds teamgenoot Alex Lynn waren er ditmaal geen punten weggelegd. De Brit kende in Rome een moeilijk weekeinde met aanrijdingen in beide vrije trainingen en in de tweede ronde van de race. Hij viel uiteindelijk voortijdig uit. De volgende wedstrijd van het ABB FIA Formule E-kampioenschap is voor DS een thuisrace: op 28 april wordt er gereden op het Circuit des Invalides in de straten van Parijs.

Tekst: René de Boer | Foto: DS Virgin Racing