Clashende klassiekerbeurzen in Essen en Stuttgart

Datum: 26-03-2018

Het weekeinde van 24 & 25 maart vonden er in Duitsland maar liefst twee belangrijke klassiekerbeurzen gelijktijdig plaats: Techno Classica in Essen en Retro Classics in Stuttgart. Een onzinnige situatie en teleurstellend voor bezoekers en met name veel wat kleinere handelaren, want je kunt nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Clashende data als gevolg van ijdelheden, al voor de tweede keer in zes jaar. Jammer. Niettemin was CitroExpert wel op beide beurzen, een ‘round trip’ van rond de 1.000 kilometer met de redactionele C5. En we legden in Essen en Stuttgart het volgende vast.

In Essen was Citroën Deutschland ditmaal voor het eerst sinds een aantal jaren niet met een eigen stand vertegenwoordigd, naar verluidt omdat er geen nieuw model (in historische context) gepromoot kon worden. De vertegenwoordiging van ons merk werd dus geheel overgelaten aan de diverse clubs, die zoals altijd aanwezig waren op de bovenverdieping van Hal 9 in wat de ‘Citroën Straße’ genoemd wordt. Een 2CV, CX’en, DS’en en twee Tractions waren er te vinden, waarvan de Yacco-Traction, een replica van de 15 CV waarin het Franse duo Jean Charmasson/Roger Marion als best geklasseerde Franse équipe op de derde plaats eindigde in de Rallye Monte Carlo 1953 (overigens gewonnen door onze landgenoot Maus Gatsonides -die van de snelheidsmeters- in een Ford Zephyr), een behoorlijke blikvanger was. De SM-club had als altijd een eigen stand, maar ditmaal wel tegenover de presentatie van de overige clubs.

Ook in Stuttgart geen officiële aanwezigheid van ons merk, maar ook hier hielden enkele enthousiaste clubs de vlag hoog. Leuk was een display met een DS waarop wordt getoond hoe een dame dankzij de hydropneumatiek eenvoudig een wiel van de auto kan wisselen. Ook interessant: een als ‘Porsche-Killer’ geafficheerde 2CV, waarin naar verluidt een 240 pk sterke motor was geschoenlepeld. Dat gaat wel vooruit als het verkeerslicht op groen springt.

Bij de te verkopen auto’s zagen we in Stuttgart een prachtige 2CV 4x4 Sahara die in Stuttgart op de eerste ochtend nog voor 130.000 Euro werd aangeboden, maar aan het begin van de middag al een bordje ‘verkocht’ op de voorruit had.

Een heel nette HY uit 1958 met slechts 64.000 kilometer erop werd aangeboden voor 27.000 Euro en verder zagen we een aantal nette 2CV’s voor rond de 15.000 Euro. Plus de gebruikelijke HY’s als foodtrucks.

Tekst en foto’s: René de Boer