Citroëns identiteitsbewijs

Datum: 24-05-2021

Thijs van der Zanden

Test Citroën C4 Shine - PureTech 155 S&S EAT8

Nieuwe C4 is product van Citroëns eigen identiteit

Dertig jaar geleden, toen de ZX werd geïntroduceerd, benadrukte Citroën vooral hoeveel werk er was gemaakt van de bouwkwaliteit. Aan alles kon je merken dat men zich wilde meten met de Duitse concurrentie. Zes jaar later, toen de Xsara ten tonele verscheen, werd zelfs de hulp van het Duitse fotomodel Claudia Schiffer ingeroepen om te demonstreren hoe veilig Citroëns nieuwe middenklasser was. Inmiddels is het 2021 en gooit Citroën het over een andere boeg. De nieuwe C4 is niet gemodelleerd naar Duits voorbeeld, maar juist Citroëns eigen identiteit en merkwaarden vormden het uitgangspunt. Een auto ontwikkeld vanuit zelfvertrouwen. Is dat te merken?

Uitgaan van je eigen kracht. Het klinkt als een advies van een vage mental coach, maar het is eigenlijk precies wat Citroën heeft gedaan bij het ontwikkelen van de nieuwe C4, de vervanger van de wat kleurloze voorgaande C4 en de voor velen te excentrieke Cactus. Want wie Citroën zegt, zegt comfort en praktisch gebruiksgemak, en die twee punten stonden centraal bij het ontwerp van de C4 die het onderwerp vormt van deze test.

In het interieur treffen we bijvoorbeeld de inmiddels bekende advanced comfort seats aan: stoelen met een wat dikkere vulling die bestaat uit lagen schuim met een verschillende hardheid. Die zitten uitstekend en het comfortgevoel wordt in onze testauto nog verder onderstreept door de verwarmde zitting en een heerlijke massagefunctie in de rugleuning. Het stuur is prima instelbaar en, net als de stoelen, verwarmd. Ook handig: de talloze bakjes en vakjes bieden in totaal 39 liter opbergruimte, en leg je je telefoon op de daarvoor bestemde plek in de middenconsole, dan wordt deze vanzelf draadloos opgeladen. Er is een reuze diep dashboardkastje en daarboven zit nog een handige schuiflade die plaats biedt aan kleinere spullen. En relaxen doe je als bijrijder door je tablet in een speciale steun op het dashboard te plaatsen zodat je onderuitgezakt naar een film kunt kijken....  Verder lezen? Zie CitroExpert 147.