Citroën op 33e Techno Classica

Datum: 14-04-2023

Citroën op 33e Techno Classica in Essen (nog tot en met a.s. zondag)

Nog tot en met zondag aanstaande, 16 april, zijn de beurshallen van de Messe Essen in de West-Duitse stad weer gevuld met het mooiste op het gebied van klassieke automobielen. De 33e editie van de Techno Classica, de wereldwijd toonaangevende klassiekerbeurs, is een must voor liefhebbers. Het zal weinig verbazing wekken dat Duitse merken de boventoon voeren, maar ook op Citroëngebied viel er het nodige te zien. CitroExpert was op de eerste beursmiddag al in Essen en keek uitgebreid rond.

Het begint al goed, met een prachtige Nederlandse DS Pallas in gris palladium in de parkeergarage, die, zoals de bestuurder meldt, eind deze maand ook op de stand van de Citroën ID/DS Club Nederland tijdens Citro-Classica in Enschede te zien is.

Binnen banen we ons een weg door de schier eindeloze reeks Porsches, BMW’s, Mercedessen, Audi’s en ander Duits automobiel erfgoed. In hal 3 stokt opeens onze voortgang bij het zien van een Ami 8 die ernstig gekrompen lijkt. Via een afstandsbediening kunnen er allerlei delen bewegen en zijn er geluids- en lichteffecten mogelijk. De auto blijkt te behoren bij een optredende band. Een bijzondere creaties is het zeker!

Via een fris-blauwe Acadiane in hal 2 komen we uiteindelijk in hal 6, waar volgens jarenlange traditie ook ditmaal weer de Duitse Citroënclubs de handen ineengeslagen hebben voor een geslaagde presentatie onder de naam “Route Citroën”. Het eerste deel van de stand biedt plaats aan een Ami 8 Service Tolée, een AZU uit 1958, een GS Birotor en een Traction, plus een tractor van het Franse merk L. Sabatier (LS) uit 1938, aangedreven door een 1,9-litermotor uit de Citroën vrachtauto type 23. De tractor, met smalle spoorbreedte, was voornamelijk bedoeld voor de wijnbouw.

Op het tweede standgedeelte, aan de andere kant van de ruime doorgang naar het buitenterrein, trok een witte SM met rood kruis en de opschriften “Doctor” en “Emergency” de aandacht. Een keurige weergave op ware grootte van het 1:43-miniatuurmodel uit de “Speedkings”-serie van het Britse merk Matchbox. Van recenter datum zijn een prachtige XM V6-24 Exclusive in zwart, een CX 25 Prestige met bijpassend Keuls kenteken en een rode BX, terwijl een B 14 G uit 1929 juist weer de vroegste periode van het merk vertegenwoordigt.

Alle clubs zijn met eigen informatiebalies en leden vertegenwoordigd, terwijl de Duitse DS-club een fraaie koffiebeker met “Route Citroën”-opdruk en DS-afbeelding heeft laten maken, naar keuze te koop in zwart of wit. Gekozen worden kan er ook bij de speciale DS-wijn, inderdaad in wit of rood.

Britta Becker, jarenlang voorzitter van de Duitse Amicale, de koepel van Citroënclubs, vervult in die zin weliswaar geen officiële functie meer, maar is natuurlijk nog wel een zeer gewaardeerd lid van de Duitse Citroënfamilie en samen met haar partner Oliver met hun bedrijf Treffpunkt Citrön in Brüggen (net over de grens bij Venlo) gewaardeerd Citroënspecialist. Zo was Britta Becker dan ook de aangewezen persoon om tekst en uitleg rond de 2CV te geven voor de Duitse televisiezender WDR, wat ze met veel kunde en charme deed.

Elders op de beurs zagen we ook nog de DS 21 Le Dandy die eerder dit jaar op InterClassics in Maastricht als schuurvondst gepresenteerd werd, nog steeds te koop, nu voor 225.000 Euro, nadat hij in Maastricht ook al voor 195.000 werd aangeboden. DS Cabrio’s zagen we ook bij twee of drie aanbieders, maar niet zoveel als bijvoorbeeld in Maastricht.

Voor uw redacteur was de beurs ook de gelegenheid om eindelijk een Australische folderverzamelaar te treffen en enkele bijzondere Japanse Citroënbrochures te bemachtigen. De afspraak dateerde al uit 2020, maar toen kwam corona… Nu lukte het eindelijk, en met een paar fraaie aanvullingen voor de collectie als resultaat. Ook verder hadden we een goed bestede middag met veel leuke ontmoetingen, fraaie auto’s en uitstekende indrukken.

Wie zelf nog naar Essen wil (vanuit het midden van het land zo’n twee uur rijden), de beurs is nog tot en met aanstaande zondag 16 april geopend. Openingstijden: donderdag 13 april, zaterdag 15 april en zondag 16 april van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag 14 april van 9.00 tot 19.00 uur. Dagkaarten kosten 25 Euro en zijn in de voorverkoop te bestellen via www.siha.de.

Reportage: René de Boer