Citroën DS 5LS R

Datum: 04-04-2014

De onlangs in China op de markt uitgebrachte DS 5 LS werd reeds gekenmerkt door een complete en luxe uitrusting. Met de op de aanstaande Peking Motor Show getoonde R-concept-versie van de DS 5 LS brengt Citroën haar ervaringen en kennis opgedaan in de WRC (World Rally Championship) in de praktijk. Onder meer te zien aan de R-badge die rondom op de auto te vinden is en aan de brede verticale carbongrijze striping op de voordeuren.

Zijn 1.6L turbomotor biedt 300 pk vermogen en een koppel van 400 Nm. De versnellingsbak is een sequentiële automaat met flippers aan het stuur. Het onderstel werd aan het grote vermogen aangepast door het met 15 mm te verlagen en de spoorbreedte voor te vergroten. Ook chassis en remsysteem werden aan het vermogen en koppel aangepast.

Visueel worden de prestaties onderstreept door de speciale luchtinlaten voor, de carbon-kleurige 'DS-Wings' grille en de voorspoilerlip,  dorpellijsten, de belijning boven de zijruiten -doorlopend in het achterpaneel- in echt carbon. 

De lak is uitgevoerd in geanodiseerd mat karmijnrood metallic en deze kleur komt ook terug in de gegoten en gepolijste 20' velgen én in het stiksel van het volleder & alcantara interieur. Dat overigens is voorzien van een 'horlogeband-achtige' DS-logo preeg.

Het interieur ademt DS-luxe en sportiviteit met een stopwatch op de middenconsole en stuur en deurpanelen & -grepen uitgevoerd in carbon.

In lijn met de DS3 Cabrio Racing en de DS4 Racing verenigt de DS 5 LS R sterke prestaties met grote luxe, iets dat met name voor de Chinese markt een voorwaarde is om op te vallen tussen het enorme aanbod.

Tekst Fred Jansz, foto's Citroën