Citroën C4 Roadster haalt de finish in Le Mans

Datum: 09-07-2018

Voor de vijfde maal in successie haalde de Citroën C4 Roadster uit 1932 de eindstreep van ‘Le Mans Classic’. Een team van drie Britse rijders bracht de auto aan de start van het tweejaarlijkse evenement, een van de grootste klassieke racemeetings ter wereld.

“Uitvallen is in Le Mans de regel, aankomen is de uitzondering”, zei Jan Lammers ooit eens. De racewinnaar van 1988 is met 24 deelnames verreweg de meest ervaren Nederlandse rijder in de historie van de West-Franse klassieker.

De inbreng van Citroën in de geschiedenis van Le Mans is beperkt: de enige auto van ‘ons’ merk die er ooit aan de start stond, was een C4 in de race van 1932, bestuurd door Henri de la Sayette. Die haalde de eindstreep niet als gevolg van problemen met de elektriciteit.

Die deelname van destijds betekent echter wel dat een C4 mag deelnemen aan ‘Le Mans Classic’, het sinds 2002 bestaande tweejaarlijkse evenement waarin alleen auto’s mogen starten van de types die tussen 1923 en 1981 ooit aan de 24-uursrace deelnamen. Zo verscheen in 2010 een C4 aan de start, bestuurd door twee Britse dames.

Die verkochten de auto na die deelname op een veiling aan drie landgenoten, Paul Wybrow, Gary Weston en Martin Doherty. Dit trio nam sinds 2012 iedere twee jaar aan ‘Le Mans Classic’ deel en haalde ook dit jaar weer de eindstreep. In het klassement van ‘Plateau 1’, voor auto’s uit de periode 1923-1939, als optelling van drie races van 45 minuten elk, eindigde het trio op de 42e plaats van 69 ingeschreven deelnemers.

In de komende uitgave van CitroExpert komen we op deze deelname terug, inclusief een impressie van wat er verder nog op Citroëngebied tijdens ‘Le Mans Classic’ te zien was.

Tekst: René de Boer | Foto: Rebocar Automotive Productions

De finish gehaald: blijdschap bij Citroënrijders Martin Doherty, Paul Wybrow en Gary Weston (vlnr)De finish gehaald: blijdschap bij Citroënrijders Martin Doherty, Paul Wybrow en Gary Weston (vlnr)