Citroën 1, 2, 3, 4 & 5

Datum: 20-04-2015

Voor de eerste keer in haar autosportgeschiedenis heeft Citroën bij een internationale wedstrijd de eerste vijf plaatsen veroverd. José María López, Ma Qing Hua, Sébastien Loeb, Mehdi Bennani en Yvan Muller domineerden Race 1 in Marrakech met hun Citroën's C-Elysée WTCC. Ook het podium van Race 2 was een volledige Citroën-aangelegenheid met Yvan Muller, Sébastien Loeb en José María López.


Aangemoedigd door de uitstekende weersomstandigheden hadden veel toeschouwers de weg naar het Moulay El Hassan circuit in Marrakech gevonden om de derde en vierde race van het FIA World Touring Car Championship 2015 bij te wonen.


Race 1 begon spectaculair met Ma Qing Hua die vanaf de tweede startrij een katapultstart maakte en direct Mehdi Bennani passeerde om vervolgens gelijk op te trekken met José María López. De twee Citroëns gingen deur aan deur de eerste bocht in, maar de Argentijn kwam als overwinnaar uit de strijd omdat hij in de binnenbocht reed. Sébastien Loeb pakte de derde plek terwijl Yvan Muller na de start een aantal plaatsen won.

De vier Citroëns vooraan verspilden geen tijd en reden snel weg van de rest van het veld. Ma zette López onder druk, en Bennani deed hetzelfde bij Loeb, maar de racevolgorde bleef onveranderd. Een beschadigde bumper maakte het leven van Sébastien Loeb er niet eenvoudiger op. Meer naar achteren was Yvan Muller klem gekomen tussen Tiago Monteiro en Gabriele Tarquini, maar uiteindelijk wist de viervoudig wereldkampioen zich naar de vijfde plaats te vechten! De vijf Citroëns C-Elysée WTCC reden vervolgens de race als in een parade uit en legden beslag op de eerste vijf plaatsen in de eindrangschikking, waardoor López, Ma, Loeb, Bennani en Muller geschiedenis schreven!

Een paar minuten later reden alle auto's alweer naar de startopstelling voor de tweede race. Deze keer vond Yvan Muller geen obstakels op zijn pad omdat hij vanaf pole position kon vertrekken. De man uit de Elzas ging als koploper de eerste bocht in, op de hielen gezeten door Sébastien Loeb. En weer was de eerste ronde het décor van incidenten.

Yvan Muller en Sébastien Loeb voerden een mooie show op, met maar weinig tussenruimte tussen de twee auto's. Ronde na ronde konden Valente en Chilton de aanvallen van José María López niet weerstaan die zich opwerkte naar de derde plaats. Ma Qing Hua had het ondertussen wat moeilijker: na te zijn doorgestoten naar de vijfde plaats raakt hij de muur. Hij kon zijn race vervolgen, maar kon zich niet meer in de punten rijden. Yvan Muller, Sébastien Loeb en José María López reden vervolgens onbedreigd naar een plaats op het erepodium in race 2, waardoor Citroën het maximale puntenaantal voor zowel het rijders- als het constructeurskampioenschap mee naar huis kon nemen.

Yves Matton: "Onze coureurs hebben een nieuw hoofdstuk geschreven in de autosportgeschiedenis van Citroën. Hun vijfvoudig succes is een bewijs van de snelheid en de betrouwbaarheid van de C-Elysée WTCC, alsmede van ons hechte team. Pechito en Yvan hebben hun kwalificatieprestaties omgezet in een overwinning, terwijl Seb met twee podiumplaatsen weer aantoonde progressie te hebben geboekt. Ma heeft ook prima gepresteerd, terwijl ook felicitaties op hun plaats zijn voor Mehdi Bennani die het uitstekend deed in aanwezigheid van zijn thuispubliek. Hij werd dan ook terecht winnaar van de beker voor privé-rijders."

José María López: "Ik bedank het hele team voor een fantastisch weekend. In race 1 moest ik na de start de aanval van Ma afslaan. Hij reed dicht achter mij dus ik moest alles op alles zetten om een klein gat te slaan. Normaal gesproken ben ik best wel relaxed nadat ik de eerste race heb gewonnen. Ditmaal was dat niet zo, want ik wilde niet te veel punten verliezen ten opzichte van Yvan en Seb. Ik had de tweede race een goede start en kon de aanrijdingen vermijden in de eerste bocht. Daarna kon ik doorstoten naar de derde plaats. Dat was nogal onverwacht maar wel goed voor mijn kampioenschapsaspiraties."

Yvan Muller: "In race 1 had ik een goede start, maar ik was voorzichtig in de eerste bocht want ik wilde geen schade oplopen in verband met de tweede race. Ik eindigde toch nog op de vijfde plaats nadat ik ver naar achteren van start was gegaan. Race 2 was niet gemakkelijk want Seb bleef de hele race maar volgen en aanvallen. Ik heb daarnaast de hele tijd de temperatuur van de remmen in de gaten gehouden. Het was prettig om weer eens als winnaar afgevlagd te worden."

UITSLAG RACE 1
1. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée WTCC)
3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Mehdi Bennani (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)

UITSLAG RACE 2
1. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
3. José María López (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Tom Chilton (Chevrolet RML Cruze TC1)
5. Hugo Valente (Chevrolet RML Cruze TC1)

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP RIJDERS
1. José-María López: 93 points
2. Sébastien Loeb: 76 pnt
3. Yvan Muller: 57 pnt
4. Ma Qing Hua: 37 pnt
5. Tiago Monteiro: 36 pnt
6. Gabriele Tarquini: 34 pnt
7. Mehdi Bennani: 28 pnt

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP CONSTRUCTEURS
1. Citroën: 190 points
2. Honda: 118 pnt
3. Lada: 30 pnt