C3 WRC: de sportieve toekomst van Citroën

Datum: 20-09-2016

Nadat de afgelopen maanden al heel wat foto’s en filmpjes van een hevig gecamoufleerde auto bij testritten het daglicht zagen, kwam Citroën vanmorgen met beeldmateriaal en een 3D-animatiefilmpje van de concept-car C3 WRC. De auto, die door het ontwerpcentrum van Citroën in samenwerking met Citroën Racing werd ontwikkeld, wordt volgende week tijdens de Mondial de l’Automobile officieel onthuld. Zoals dat eerder ook met de C4 WRC het geval was, biedt Citroën met deze concept-car een vooruitblik op de officiële World Rally Car op basis van de nieuwe C3, die in januari tijdens de Rallye Monte Carlo 2017, de start van het komende WK-seizoen, zijn wedstrijddebuut beleeft.

Zoals bekend loopt de officiële fabrieksdeelname van Citroën aan het WK Toerwagens (WTCC) eind dit seizoen af. De derde wereldtitel op rij bij de rijders is dankzij José María López al een feit en volgende week is het binnenhalen van de derde opeenvolgende constructeurstitel door Citroën in Sjanghai nog slechts een formaliteit. Dat de Citroën C-Elysée WTCC ook dit seizoen nog zo oppermachtig is, toont wel aan hoe goed het inmiddels bijna vier jaar oude concept in de basis is, want veel aandacht aan de technische ontwikkeling van de auto werd er dit jaar al niet meer geschonken. De technici van Citroën Racing zijn immers al maandenlang volop bezig met het nieuwste fabrieksproject, de World Rally Car op basis van de nieuwe C3. Hiermee keert Citroën volgend jaar weer op volle sterkte terug in het WK Rally, in de hoop daar eindelijk een einde te kunnen maken aan de dominantie van Volkswagen, dat dit jaar met Sébastien Ogier normaal gesproken ook voor de derde keer wereldkampioen wordt.

Recordaantal
Uiteraard spreekt het ‘track record’ van Citroën in het WK Rally voor zich: met acht merkentitels en het recordaantal van 96 overwinningen op WK-niveau (over de negen rijderstitels van Sébastien Loeb – inmiddels een soort ‘persona non grata’ voor Citroën-topvrouw Linda Jackson – zwijgt het officiële persbericht van de fabriek in alle talen!) kan Citroën Racing bogen op een succesvolle historie. Het is de bedoeling dat na de Xsara WRC, de C4 WRC en de DS3 WRC nu de C3 WRC een nieuw hoofdstuk aan dit succesverhaal gaat toevoegen.

Breder, lichter en krachtiger
Volgend jaar is een uitstekend tijdstip om al dan niet opnieuw in het WK Rally in te stappen (naast de terugkeer van Citroën komt ook Toyota met een eigen fabrieksteam in het WK), want in 2017 wordt een nieuw technisch reglement voor de World Rally Cars van kracht. De auto’s zijn breder, lichter en krachtiger, wat voor meer spektakel moet zorgen. Citroën wil met de nieuwe C3 WRC hieraan een bijdrage leveren. Als rijder staat in ieder geval de Brit Kris Meeke vast, die ook een groot deel van het ontwikkelingsprogramma van de nieuwe auto voor zijn rekening nam. De invulling van de tweede auto is nog open, hiervoor circuleren diverse namen, waaronder die van de Belg Thierry Neuville (mits die niet bij Hyundai blijft) en het jonge Franse talent Stéphane Lefebvre (mits die volledig en tijdig herstelt van de verwondingen, opgelopen bij zijn crash tijdens de ADAC Rallye Deutschland van vorige maand).

De definitieve specificatie van de C3 WRC ligt nog niet vast, maar bezoekers van de Mondial de l’Automobile (vanaf 1 oktober toegankelijk voor het publiek in de hallen van het Parijse tentoonstellingscomplex Porte de Versailles) kunnen er zeker van zijn dat de getoonde auto op stand 320 in hal 1 heel dicht bij de uiteindelijke wedstrijdauto zal staan.

Tekst: René de Boer | foto's: Citroën