André Lalanne

Datum: 21-01-2015

Een trieste dag voor iedereen die betrokken is bij de historie van Citroën: André Lalanne is op 88-jarige leeftijd overleden.

Een uiterst aimabel en bescheiden man die als technicus en modellenmaker een groot deel van zijn carrière bij het Bureau d'Études van Citroën werkte; van 2cv via DS tot en met GS, CX en SM. En vervolgens zijn pensioenperiode gebruikte om de historie van de verschillende modellen waar hij en zijn collega's bij betrokken waren, vast te leggen. Met niet alleen oog voor de bijzondere auto's van het merk, maar misschien nog wel belangrijker: oog voor de mannen en vrouwen die daarvoor verantwoordelijk waren.

Het hoofdstuk over de ontwikkelingsgeschiedenis van de DS in onze vorige maand verschenen speciale editie '60 Jaar DS' is van zijn hand. Toen we hem in het najaar bezochten om toestemming hiervoor te vragen, was hij vereerd, zei meteen volmondig OUI, BIEN SÛR! We hadden afgesproken dat ik hem persoonlijk een exemplaar zou komen overhandigen, wanneer ik over tien dagen in Parijs ben. Het heeft niet zo mogen zijn, André Lalanne heeft niet een deel van zijn levenswerk, in het Nederlands vertaald voor onze feest-editie, mogen aanschouwen - al zijn we er in alle bescheidenheid van overtuigd dat hij trots zou zijn geweest op het resultaat.

Net zo trots als wij, dat wij hem mochten ontmoeten en dat hij met ons wilde samenwerken. Vanzelfsprekend wensen wij zijn echtgenote, kinderen alsmede verdere familie en vrienden veel sterkte met het dragen van dit verlies.

Wouter Jansen / Foto Fred Jansz