Ami: elektrische stads-tweezitter

Datum: 27-02-2020

Vandaag presenteerde Citroën in Parijs de Ami, een ultracompacte, 100% elektrisch aangedreven tweezitter, perfect voor in de stad.


Parijs, de wereldstad met een enorme verkeersdruk en bijkomende vervuiling en daarop betrekking hebbende overheidsmaatregelen ter beperking hiervan.
Het is dan ook niet vreemd dat juist Citroën, met een ver teruggaande traditie op het gebied van citadines - denk aan 2cv en C1- én elektrisch aangedreven voertuigen, haar thuisstad -iedere stad- een oplossing wil bieden in de vorm van een vol-elektrisch stadsvoertuig dat geschikt is voor iedereen van 16 tot 116. Want voor het rijden in een Ami is geen rijbewijs noodzakelijk.

De emissieloze kleine Ami is dan ook welkom in iedere milieuzone, waar hij met z'n maximale snelheid van 45 km per uur geen snelheidrecords breekt, maar zeker geen regels overtreedt. Z'n actieradius van 70 km is ruim voldoende voor in de stad en mocht de batterij leegraken, dan is hij in 3 uur aan een normaal stopcontact weer vol.
En d
ankzij z'n compacte maten (2,41L x 1,39B x 1,52H) is er altijd een parkeerplek te vinden, eventueel overdwars met de neus of achterzijde naar het trottoir. De draaicirkel is een compacte 7,2m.

De Ami is voorzien van veel glas, zelfs het dak is van glas. Een leuk detail is de omhoogklappende zijruiten, een knipoog naar de 2cv.
Toegang tot navigatie- en muziekfuncties gaat via de smartphone van de gebruiker. De My Citroën-app wijst de weg naar laadpunten en geeft de resterende actieradius, de kilometerstand en onderhoudsinterval weer. 

Amisharing
Citroën heeft de Ami bedoeld voor iedereen en maakt daarmee elektrisch rijden betaalbaar. Want in Frankrijk kost de Ami na aftrek van de milieusubsidie €6.000. Hierdoor is hij prijstechnisch zeer concurrerend ten opzichte van vele andere mobiliteitsoplossingen. In Frankrijk worden naast koop nog deze opties aangeboden: huur voor langere termijn (€19,99 per maand), of via carsharing per minuut (€0,26), per uur of per dag.

Aanschaffen van een Ami doe je online, waar je de Ami configureert en waar een proefrit aangevraagd kan worden. Vervolgens kan de order online geplaatst en betaald worden. Waarna de Ami thuis of via de dealer afgeleverd wordt.

Nederland
Of het bovenstaande ook voor Nederland zal gelden is nog afwachten, aangezien onze regelgeving afwijkt van de Franse. Maar Citroën Nederland streeft naar dezelfde opties als in Frankrijk. De Ami wordt medio 2021 in Nederland verwacht, in aanloop naar de introductie worden prijzen en andere zaken bekendgemaakt.

Fred Jansz | Foto's Citroën

Techspecs Citroën Ami
Lengte 2,41 m
Breedte 1,39 m
Hoogte 1,52 m
Draaicirkel 7,2 m
Gewicht zonder accu 425 kg
Gewicht met accu 485 kg
Batterijcapaciteit 5,5 kWh
Actieradius ca. 70 km
Oplaadtijd 220V ca 3 uur