80 jaar Traction, 50 Jaar Traction Avant Nederland

Datum: 31-05-2014

Van 29 mei t/m 1 juni werd in het Gelderse Epe een feestelijk dubbel-jubileum gevierd op en rond het terrein van het Golden Tulip Hotel. Een jubileum dat enerzijds in het teken stond van de verjaardag van de oer-Citroën: de Traction Avant, die dit jaar haar 80-jarig bestaan viert. En anderzijds het 50-jarig jubileum van de club met dezelfde naam als die auto: Traction Avant Nederland.

Precies 50 jaar geleden werd namelijk door een aantal liefhebbers Traction Avant Nederland -TAN- opgericht. Inmiddels bestaat de goed-geoutilleerde club uit zo'n 1000 leden en donateurs. Zo'n 250 Tractions gaven acte de présence in Epe, waar donderdagavond na de barbeque werd gekeken naar de film Autopolis uit 1934, die de geboorte van de Traction laat zien.

Op vrijdag werde een aantal ritten in de omgeving verreden.

Zaterdag was een hoogtepunt met behalve schitterend weer diverse voorlichtings-activiteiten, wedstrijden, een onderdelenmarkt, wijnproeverij, concours d'elegance (met spreekstalmeester Wim Oude Weernink), het jubileum-diner en ter afsluiting een groot feest tot in de late uurtjes.

Zondag vond de afsluiting -letterijk- plaats in/van Zwolle.

Uw verslaggever, zelf voormalig eigenaar van 5 Tractions die zich in de club bevinden: 11 BL 1950, 11B 1938, 11C 1957, 11F 1939 en 15Six 1954, was zaterdag ter plekke en legde met melancholische gevoelens bijgaande reportage voor u vast.

Reportage: Fred Jansz

De neuzen dezelfde kant op, maar niet allemaal dezelfde neus!


Traction 11 Familiale

Traction 11 Familiale gespoten in het uiterst zeldzame, maar zeer originele Bleu RAF


15Six Hydraulique ligt op z'n kont.


Laadbakverkoop met meer aandacht voor de auto dan voor de onderdelen....


Traction 11BL als nieuw naast een 11BL 1954 'dans son jus' die al sinds 1962 (twee jaar vóór de oprichting van TAN!) in Nederland aanwezig is en nog steeds in dezelfde staat verkeert. Een unicum, te koop voor €7000.


Deze 'gewone' 11 Normale in origineel grijs (A126 Gris Perle of Gris Clair) mag er ook wezen en is geheel correct uitgevoerd met de wielen in de kleur van de koets en de wieldoppen in de lichte tint grijs van de raamlijsten (AC121, Gris).


Vooroorlogse 7 décapotable naast een na-oorlogse 15Six.


Het courcours d'élégance met zo'n 25 deelnemers trok veel belangstelling. Hier een zeer fraai gerestaureerde 11 Familiale uit 1939 in de originele métallic kleur Beige Irisé uit die tijd, op het podium begeleid door organisator Rob Jansen (re) en binnengepraat door spreekstalmeester Wim Oude Weernink (li).

Reportage: Fred Jansz