2cv6 Charleston wordt 40

Datum: 28-10-2020

Deze maand viert de 2cv Charleston haar veertigste verjaardag. Los van de verschillende artikelen die we afgelopen jaren al in CitroExpert plaatsten, willen we er nu ook even bij stilstaan.
 
Het begon allemaal op de Salon de l'Automobile van Parijs in oktober 1980. Daar stond dit gelimiteerde model te glimmen, om achtduizend fans in binnen- en buitenland te verleiden - de 2cv kon dat duwtje in de rug wel gebruiken. Deze speciale versie werd echter zo populair, dat al snel besloten werd een regulier model ervan te maken. Met enkele detailverschillen, zoals de pied-de-coq-bekleding die door egaal grijze stof was vervangen en de koplampen die nu verchroomd werden.
Naast het Rouge Delage/Noir kwam na drie jaar een geel-zwarte uitvoering beschikbaar, die echter een kort verblijf in de prijslijsten had. Binnen een jaar werd deze door een twee tinten grijze Charleston vervangen - een kleur die ook de laatst gebouwde Eend sierde, u las daar recentelijk over in CitroExpert.
En daarmee kwam een einde aan de saga van de Deux-chevaux. Of toch niet...? Want het model lijkt dertig jaar na dato populairder dan ooit. 
Overigens: wist u dat er ook een 'officiële' groen-groene Charleston is geweest, en een goud-zwarte? Die eerste werd destijd door het Hilversumse importeursfiliaal aangeboden, terwijl de versie met goud te winnen was in het Verenigd Koninkrijk, bij een door een theefabrikant uitgeschreven wedstrijd. Met een wolkje melk... ;-)